Sander | 27 juli 2020
Het is alweer eventjes geleden maar afgelopen maand was het zover, van 14 t/m 17 juli mochten wij weer een conferentie bijwonen! Zoals de titel het al verraadt, ging het over Drupal.
Ook DrupalCon heeft te maken met COVID-19, daarom hebben ze de conferentie dit jaar online gehouden. Helaas hebben we dus ook de roadtrip, volle conferencezalen, foodcars, spelletjes, interessante gespreken en nog veel meer moeten missen. Wel hebben wij het deze keer lekker vanuit onze luie stoel inclusief een bakje koffie vanaf een groot scherm kunnen volgen. Wat overigens ook niet verkeerd is.
Ook dit jaar waren er weer veel interessante topics. Zo liepen de onderwerpen uiteen van: nieuwe features van Drupal 9, het configureren van Drupal, het opzetten van testen, beveiliging, hoe ontwerp je voor bepaalde leeftijden? etc. De lijst is ietwat te lang om hier allemaal te benoemen.
Zoals al te lezen was in een van mijn eerdere blogs https://www.byyoursite.nl/het-testen-van-applicaties/ “Het testen van applicaties” ben ik van het testen. Hier werd vooral de OTAP straat behandeld. Een onderdeel hiervan is het functioneel doorlopen van de schermen en functionaliteiten. Zo kijk je of wat er is gebouwd overeenkomt met het ontwerp. Of als een formulier is toegevoegd om in te vullen en te verzenden om daarna te kijken of dat het verwachte resultaat geeft.
Bij elke wijziging moet deze hele handeling opnieuw gedaan worden, daarom zijn er handige plugins binnen Drupal zelf, zoals cypress. Hiermee schrijf je een stukje code waarin je de handelingen en verwachting definieert en wanneer dat gebeurt. Deze plugin richt zich op de front-end, waardoor je enkel de test hoeft te draaien in plaats van alle handelingen handmatig te herhalen. Het nadeel is wel dat de test onderhouden moet worden. Telkens als een ontwerp of functionaliteit wordt aangepast moet de test ook worden aangepast.
Het andere onderwerp was het configureren van je Drupal website. Bij ontwikkelaars die met Drupal werken moet je voor je hele OTAP straat telkens je Drupal website opnieuw configureren, of je moest een omslachtige ‘work around’ bedenken om deze instellingen over te nemen van de development omgeving. Nu kun je een plugin aanzetten die je configuratie naar een bestandje binnen je project wegschrijft. Dit bestand kun je committen (opnemen in je versie beheer). Deze commit kun je op de andere omgevingen van je OTAP straat plaatsten waardoor je deze configuratie ook weer direct hebt staan. Geweldig! Dit gaat veel tijd schelen, niet meer zoeken als er iets niet werkt door een configuratie foutje. Nu je dit al enkel een keer lokaal (development omgeving) hebt ingesteld, weet je dat het ook op de andere omgevingen goed komt te staan.
Dit zijn alleen al twee onderwerpen van de vele sessies die behandeld zijn. Dit geeft aan dat zo’n conferentie volgen niet alleen leuk is om te doen, maar ook een groot positief effect kan hebben op je productie als je ervoor kiest om ze te implementeren.